Oproep via sociale media tot avondklokrellen in Amsterdam-IJburg (met updates)

Via sociale media zijn er in de afgelopen week oproepen gedaan om ook in Amsterdam-IJburg tot avondklokrellen over te gaan. Politie Amsterdam en de gemeente hebben via een van de WhatsApp-groepen IJburg Veiligheid in dit verband het volgende bericht laten uitgaan:

Naar aanleiding van recente ongeregeldheden: Er zijn signalen dat jongeren opgeroepen worden om ook op IJburg onrust te veroorzaken. Veel ondernemers maken zich zorgen. De politie heeft deze signalen ontvangen en neergelegd bij hun specialistische eenheid, die hier gericht onderzoek naar doet. Afhankelijk daarvan wordt de inzet bepaald. De gemeente houdt via de eigen partners vinger aan de pols bij de jeugd. We nemen deze signalen serieus en houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. Verschillende oproepen gaan momenteel rond op sociale media. Maar een klein deel wordt daadwerkelijk tot uitvoering gebracht. Desalniettemin is politie waakzaam en goed voorbereid. Mocht u verdere informatie hebben: geef deze door aan de politie via 0900 8844. Bij nieuwe ontwikkelingen houden wij u op de hoogte.’

Jongeren in IJburg hebben bovendien een bericht gedeeld met een specifieke oproep om aan de Pampuslaan voor Pizzeria IJburg op vrijdag 29 januari te gaan rellen. Een groep van 108 jongeren laat weten dat ook jongeren vanuit de Indische Buurt zullen komen rellen.

In Winkelcentrum IJburg is men intussen sinds de waarschuwing van de politie alert. Voor Vomar IJburg werd op 26 januari na sluiting extra bewaking ingezet. Er zijn vooralsnog geen winkels dichtgetimmerd.

Sinds de invoering van de avondklok op zaterdag 14 januari 2021 is het onrustig in heel Nederland. Er zijn sindsdien op elke avond al vele rellen geweest, onder andere in Urk, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Enschede en Amsterdam. Hierbij zijn winkels geplunderd,  vernielingen aangericht is een ziekenhuis aangevallen. De politie heeft de Mobiele Eenheid (ME) en de Koninklijke Marechaussee ingezet om de rellen te bedwingen. Ook is er een verzoek vanuit de Partij Voor de Vrijheid (PVV) om het leger in te zetten.

In de zomer van 2020 waren er al rellen van jongeren in IJburg, met name in en rond de Pampuslaan. De Pampuslaan is een probleemgebied met veel ernstige overlast van (criminele)  jongeren. Er zijn verschillende vechtpartijen geweest.

Oproep avondklokrellen voor 31-1 in IJburg

Update 29-1-2021: Vrijdagavond zijn er in IJburg geen avondklokrellen uitgebroken door inzet van de politie, Moskee IJburg en jongerenwerkers. Bij de Deen posteerden medewerkers van de moskee, straatcoaches zich om te voorkomen dat jongeren zouden gaan rellen, zoals aangekondigd op sociale media. Aan de Pampuslaan stonden enkele politieauto’s en er liep politie rond.

Inmiddels is er via sociale media een nieuwe oproep geplaatst om op zondag 31-1-2021 in IJburg te gaan rellen. De oproep spreekt over ‘snitchers’, die de aangekondigde rellen van 29-1 zouden hebben voorkomen.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Actualiteit, Jeugd, Leefbaarfheid, Misdaad, Veiligheid, Wonen met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter