Straatroofplaag in Amsterdam-IJburg (met updates)

Fritz Dietrich Kahlenbergstraat, Haveneiland Oost, IJburg

Op 13 januari heeft een straatroof plaatsgevonden in de Fritz Dietrich Kahlenbergstraat, Haveneiland-Oost, IJburg. Twee donker getinte jongens van 11 en 14 hebben  hierbij een laptoptas en mobiele telefoon buitgemaakt. De beroving had plaats rond 16.45u., waarna de politie een burgernetactie is gestart. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

De dag erna, op dinsdag 14-1, was er weer een straatroof, deze keer aan de Zwanenbloemlaan, het Grote Rieteiland. En ook op woensdag 15-1 vond er in IJburg een straatroof plaats, waarna diezelfde dag vijf aanhoudingen zijn verricht.

Bij alle genoemde straatroven waren zowel de daders als de slachtoffers minderjarig. De jongeren werden hierbij van hun Iphones en andere dure bezittingen beroofd.

De politie Amsterdam zal de komende twee weken extra surveilleren in IJburg.

Op 20 december 2019 was er ook al een straatroof op Haveneiland-Oost. Hierbij werd een ‘regenboogkleurig mes‘ gebruikt. De verdachten zijn diezelfde dag nog aangehouden. De daders en slachtoffers waren ook in dit geval minderjarig.

Update 18-1-2020: Ook op vrijdag 17-1 waren er weer (pogingen tot) berovingen door criminele jongeren, waarbij andere jongeren slachtoffer werden. Deze keer in het Diemerpark. En ook vandaag, 18-1, zijn er op Haveneiland-Oost twee straatroven gepleegd, waaronder een aan de Franz Zieglerstraat (bron: IJburgVeiligheid, Facebook), ondanks de extra politie-inzet. Dat maakt het totaal zes straatroven in één week en zeven in twee weken in IJburg. Bij een van de straatroven van zaterdag zou een vuurwapen zijn gebruikt. Bij de eerdere berovingen werden er messen gebruikt. Bij de berovingen van zaterdag is een van de vier daders aangehouden.

Update 19-1: At5 meldt dat de politie op maandag 19-1 twee aanhoudingen heeft verricht in verband met een van de twee straatroven van afgelopen vrijdag in Amsterdam-IJburg. Hierbij werd door de minderjarige dader(s) een vuurwapen gebruikt.

Update 24-1: De afgelopen week zijn er vijf aanhoudingen van minderjarige daders geweest in IJburg. Dit brengt het totale aantal aanhoudingen sinds de beroving van december 2019 op veertien.

Update 1-2 (met oproep via de politie): Op zaterdag 1 februari, rond 17.30 u., heeft er opnieuw een poging tot straatroof in IJburg plaatsgevonden. Deze keer in het Theo van Goghpark, Haveneiland-Oost, ter hoogte van het voetbalveld. De politie doet via een whatsapp-veiligheidsgroep IJburg de volgende oproep. Graag wil de politie in contact komen met een getuige die het voorval heeft zien gebeuren en naar de daders heeft geroepen, waarna de daders zijn weggerend. Het gaat om een volwassen man van circa 25 jaar van vermoedelijk Marokkaanse afkomst met een baardje. Hij droeg Airpods en was, naar eigen zeggen, op zoek naar zijn broertje. Inmiddels is er in verband met deze straatroof een aanhouding verricht.

Update 6-2: Op donderdag 6 februari heeft in IJburg opnieuw een straatroof plaatsgevonden. De beroving werd gepleegd op klaarlichte dag, rond 14.00u., door een licht getinte jongen van 17 jaar. Hierbij werd een 16-jarige jongen  van zijn telefoon beroofd. Nadat een burgernetactie werd gestart, kon de dader snel worden aangehouden. De beroving deed zich voor in het Sem Presserhof, bij de Kiekstraat, Haveneiland-West. Dit is de eerste beroving op Haveneiland-West sinds de straatroofgolf van januari 2020, waarin maar liefst ten minste zes straatroven in één week werden gepleegd. De andere berovingen hadden plaats op Haveneiland-Oost, Kleine Rieteiland en het Diemerpark. Steeds ging het om minderjarige daders die minderjarige slachtoffers (gewelddadig) beroofden van dure telefoons en andere waardevolle bezittingen.

Update 8-2: En ook op zaterdag 8 februari is er in IJburg weer een poging tot straatroof geweest. Deze keer aan de Bert Haanstrakade, Haveneiland-West. Twee donker getinte jongeren van ongeveer 12 à 14 jaar hebben geprobeerd de mobiele telefoon van een andere minderjarige jongere te stelen. Nadat het slachtoffer zich had verdedigd, zijn de daders op de fiets in de richting van het Steigereiland gevlucht. Een van hen had een roodbruine hoodie op.

Update 19-2: Politie Amsterdam Oost Zeeburg zet vanaf 19-2 politiehonden in bij de surveillance in en rondom de parken van IJburg. Dit in verband met de vele straatroven van de afgelopen tijd, die niet alleen op het Haveneiland-Oost, het grote Rieteiland, Haveneiland-West werden gepleegd, maar ook in het Diemerpark en het Theo van Gogh park. Hierbij werden minderjarige jongeren door minderjarige criminelen beroofd van dure spullen zoals Iphones en Airpods. Bij een aantal van de straatroven werden wapens zoals messen en een vuurwapen gebruikt.

Update 26-2: Op de matig bezochte informatieavond van 26-2 in het IJburg College gaf politie Amsterdam Oost Zeeburg bewoners nadere toelichting over de straatroven die in de afgelopen paar maanden zijn gepleegd. In enkele weken was er zelfs sprake van één straatroof op alle dagen. De teamchef politie Amsterdam Oost Zeeburg vertelde dat er vanaf januari 2020 19 straatroven zijn geweest in IJburg, waarvan een deel gewelddadig, met dreiging van een mes of vuurwapen. De straatroven hadden zich voorgedaan in en rond het Theo van Gogh-park, de Zwanenbl0emlaan, op het Grote Rieteiland, van 14.00u. tot 23.00u. op alle dagen van de week, bij de tramhaltes op het Haveneiland. Hierbij waren Iphones, Airpods en dure jassen geroofd. In enkele gevallen waren meerderjarigen slachtoffer, maar verder alleen minderjarigen. Er waren inmiddels 22 verdachten aangehouden van 13 tot 20 jaar.  In een enkel geval was er een relatie met drillrap-groepen.

Het verontrustte de politie dat het voor de meeste minderjarigen een ‘instapdelict’ was geweest. De straatroven speelden zich af in groepjes die een jongeren hadden ingesloten, waarbij wanneer het slachtoffer niet onmiddellijk de dure bezitting afgaf, met een mes of vuurwapen werd gedreigd. Ook werd het slachtoffer wel geslagen. Naast maatregelen als extra politie-inzet, waaronder bereden politie en de inzet van honden, burgerteams, OV-teams (burger en in uniform) zullen er binnenkort waarschuwingsborden bij de tramhaltes worden geplaatst.

Dit bericht is geplaatst in Actualiteit, Jeugd, Leefbaarfheid, Misdaad, Veiligheid, Wonen met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.