2 keer vuurwerkbom in krap anderhalve maand in wooncomplex, Haveneiland-West, IJburg (met update)

Door vuurwerkbom getroffen appartementengebouw, Jean Desmetstraat, Haveneiland-West, IJburg

Op donderdagavond 16 juni 2022 is rond 21.30u. een vuurwerkbom afgegaan in het portiek van een wooncomplex op Haveneiland-West. Het bewuste appartementengebouw is gelegen naast de tijdelijke woonvoorziening voor statushouders aan de Daguerrestraat. Eerder die avond was er een burgernetactie gestart voor een verdachte situatie aan de Jean Desmetstraat, waarbij een signalement van een verdachte is gedeeld:

Verdachte situatie Jean Desmetstraat: politie zoekt: man, licht getint, 20 jr, mager postuur, donker blauw trainingspak, 1.70m, AH tas. Niet zelf benaderen. 

De vuurwerkbom is binnen in het desbetreffende complex ontploft. De lift is als gevolg ervan ontzet en de muren vertonen scheuren, ramen zijn gesneuveld. Er zijn geen gewonden gevallen.

De brandweer en gealarmeerde politie Amsterdam waren snel ter plekke. De omgeving is afgezet voor onderzoek,  Politie Amsterdam doet een oproep voor eventuele getuigen zich te melden.

Update 27 juli 2022
In de nacht van dinsdag 26 op woensdag 27 juli 2022 is er opnieuw een vuurwerkbom afgegaan bij een appartement in een appartementencomplex aan de Jean Desmetstraat, Haveneiland-West, zo meldt de lokale zender AT5. Het is in anderhalve maand de 2e aanslag in het bewuste complex, waarbij opnieuw hetzelfde appartement is getroffen.

De bom heeft binnen het complex veel schade aangericht. De even ervoor gerepareerde gemeenschappelijke lift is opnieuw ontzet geraakt. Er zijn geen gewonden gevallen. Bewoners van het getroffen complex voelen zich inmiddels bijzonder onveilig.

Update 28 juli 2022:
Burgemeester Halsema van Amsterdam stelt per 28 juli 2022 cameratoezicht in voor een appartementencomplex aan de Jean Desmetstraat, Haveneiland-West, zo meldt Het Parool. Dit nadat in anderhalve maand tijd een van de appartementen in het bewuste complex 2 keer werd getroffen door aanslagen met een vuurwerkbom. Naast dat de bewoners van het bewuste pand zich onveilig voelen, leveren de aanslagen een gevaar op voor de openbare orde, aldus de burgemeester. De politie zal in de komende tijd meer zichtbaar aanwezig zijn de komende tijd.

Al eerder werd er op last van burgemeester Halsema cameratoezicht ingesteld aan de Erich Salomonstraat en de Pampuslaan, Haveneiland-West.

Dit bericht is geplaatst in Actualiteit, Leefbaarfheid, Misdaad, Veiligheid, Wonen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.