Wildwesttaferelen in Winkelcentrum IJburg

kogelgat in winkelruit, Winkelcentrum IJburg

Kogelgat in winkelruit, Winkelcentrum IJburg

In de vroege ochtend van woensdag 5 juli 2017 hebben zich in Winkelcentrum IJburg Wildwesttaferelen afgespeeld. Een viertal gewapende jongeren van 19, 20, 23 en 25 jaar wilde rond 4.30 uur een plofkraak op een pinautomaat van de Rabobank plegen. De criminele jeugdbende was al eerder in beeld van de recherche en een arrestatieteam (AT) stond gereed om de daders in te rekenen. In heel Nederland zijn plofkraken een veelvoorkomend verschijnsel van de georganiseerde misdaad. Bij een plofkraak wordt een geldautomaat tot ontploffing gebracht. 

Toen het AT in de vroege ochtend in Winkelcentrum IJburg in actie kwam, ontstond er een schietpartij , waarbij de politie verschillende schoten heeft gelost. Er werden in totaal 5 winkels in het centrum geraakt. De ruiten van zowel de fietswinkel, als de kapper, de slager, de supermarkt Vomar en bakkerij Vinny’s Bakery  vertonen kogelinslagen. De eigenaar van Vinny’s Bakery bevond zich eerder in een ruimte achterin de winkel en hoorde geschreeuw. Toen hij kwam kijken en voor de winkelruit stond, loste de politie een schot op een van de daders. Dankzij de gepantserde ruit bleef de kogel halverwege het glas steken. Als dat niet het geval was geweest dan was de bakker uit Almere in zijn gezicht geraakt. 

Een van de verdachten raakte vervolgens in zijn vlucht op een gestolen scooter een paal bij de oversteekplaats aan de Daguerrestraat, waarbij hij licht letsel opliep. De vier daders zijn aangehouden en voor verhoor meegenomen. Ze zitten nog vast.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ter plekke geweest en heeft de explosieven elders tot ontploffing gebracht. Onbekend is hoe zwaar deze waren. Wel is aldus de politie de bewoners van de bovengelegen appartementen gevaar bespaard gebleven. De zaak is nog in onderzoek en de politie doet geen verdere mededelingen.

Dit bericht is geplaatst in Actualiteit, Economie, Jeugd, Leefbaarfheid, Misdaad, Veiligheid met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie