Rechtszaken wegens misleiding in Witte Kaap, IJburg

Huurders van de Witte Kaap voeren momenteel een rechtszaak tegen de corporatie de Alliantie wegens misleiding, ofwel het verstrekken van onjuiste dan wel onvolledige informatie.

Bij aanvang van de huur in februari 2011 heeft de Alliantie aan deze huurders (senioren en minder validen) bewust niet de waarheid verteld over de werkelijke invulling van de overige sociale huurappartementen.

Pas na de oplevering bleek dat op de eerste drie woonlagen van het gebouw niet huurders met een lichte psychische aandoening werden gehuisvest, zoals was gemeld, maar huurders met langdurige zware psychiatrische aandoeningen en ernstige verslavingsproblemen, onder wie huurders met een strafblad. Ook bleek er ’s nachts geen toezicht te zijn en moesten de kwetsbare ouderen en minder validen de liften delen met de psychiatrische patiënten, onder wie hun aanhang.


Dit gaf al snel ernstige leefbaarheidsproblemen en spanningen. Een van de psychiatrische patiënten sprong bijvoorbeeld van de verdieping in de centrale hal. Bij het openen van de liftdeur vonden ouderen zijn levenloze lichaam.

In mei 2013 volgde een bewonersbijeenkomst over leefbaarheid en veiligheid  met politie, stadsdeel Oost en de Alliantie. Deze heeft echter niet tot de gewenste oplossing geleid.

Dit bericht is geplaatst in Actualiteit, Veiligheid, Wonen met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Rechtszaken wegens misleiding in Witte Kaap, IJburg

  1. C. schreef:

    Er wonen in de Witte Kaap (ook) al vele jaren patiënten van Cordaan met zware psychische aandoeningen. Meerdere bewoners/patienten van Cordaan spreken (luid en in het openbaar) over de slechte (noodzakelijke) zorg en aandacht die ze krijgen. Er wonen in de Witte Kaap, onder begeleiding van Cordaan mensen, met een strafblad die nog steeds dingen doen die volgens de wet zijn verboden…tussen de reguliere bewoners dus. Zelfs een of meerdere patiënt/bewoners die reguliere bewoners/huurders intimideren en bedreigen. Meldingen worden gedaan echter niet adequaat gehandeld en overal worden alleen maar dossiers opgebouwd, ook bij externe meldpunten en de politie. Er moet eerst iets echt ergs gebeuren voor er gehandeld wordt maar we horen en lezen regelmatig dat het dan (allemaal) te laat is. Maar er gebeuren al dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.

  2. C. schreef:

    7 juli 2016
    Ik heb dit stuk gelezen. Alles wat hierboven staat geschreven is nog steeds actueel, er is in de tussentijd niets concreets gebeurd in positieve zin, al zijn er sindsdien geen mensen naar beneden gevallen. Alles wordt onder het tapijt geschoven terwijl de situatie op/in de Witte Kaap onderhuids explosief is te noemen. Maandag 4 juli j.l was er een heftige knokpartij waarbij een reguliere bewoner een bewoner/patient van Cordaan, die al een uur ernstige overlast had veroorzaakt, stil wilde krijgen. Ja, als de verantwoordelijken niets blijven doen neemt men begrijpelijkerwijs het recht in eigen hand…met alle gevolgen vandien want je kunt wel raden wie in deze de pineut is. Nagenoeg van alle bewoners van de Witte Kaap zijn de monden in de afgelopen jaren gesnoerd…stelselmatig. De Witte Kaap is een goed voorbeeld dat het concept: ‘IJburg een wijk zonder scheidslijnen’ niet werkt. Een achterbuurt is er niets bij terwijl het gebouw pas 6 a 7 jaar geleden is opgeleverd als een prestigieus project/object. Als je in dit pand een eigen huis/appartement bezit zit je met de gebakken peren, als je het wilt verkopen raak je het aan de straatstenen niet kwijt. ‘Een wijk zonder scheidslijnen’ zou alleen maar een kans van slagen hebben als de gehele organisatie eromheen klopt en juist die goede organisatie ontbreekt op IJburg. Er is geen veiligheid, rust enz. wat zo hoog in het vaandel staat van de initiatiefnemers. En dan ook nog eens vluchtelingen en studenten bij elkaar zetten op IJburg, in een straat/wijk die nog geen stabiliteit heeft. Dat is de Goden verzoeken en daar hoef je geen expert voor te zijn om dat nu al te kunnen zeggen. Trouwens studenten worden in Amsterdam al velen jaren uitgemolken wat huisvesting betreft, klein en duur, en nu denkt men ze in een nieuw riskant concept te kunnen proppen. Ik hou mijn hart vast.

Laat een reactie achter