‘Levensgevaarlijk’ strand Amsterdam-IJburg na één dag heropend (met update)

Op zaterdag 15 augustus 2020 zal strand Amsterdam-IJburg worden heropend, nadat het op last van de burgemeester in de late donderdagavond werd gesloten. Hoewel de NOS op haar site meldt dat strand IJburg ‘levensgevaarlijk’ is. De NOS meldt in dit verband het volgende: ‘Strand IJburg ziet er op het eerste gezicht uit als zoveel andere stranden. Maar het water is er levensgevaarlijk. Niet alleen omdat de stromingen van het Markermeer, rond Pampus en het IJ bij elkaar komen, maar ook omdat in de omgeving volop geheid en gebouwd wordt. Ook liggen er allerlei (bouw-) obstakels onder water. …’ Nadat in de ochtend van donderdag er een overleden jonge vrouw uit het water was gehaald, werd later die dag in de avond een 40-jarige man gereanimeerd. Het slachtoffer, dat per ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd, is daar alsnog overleden.

Het onderzoek is vrijdag door een onafhankelijk onderzoeksbureau uitgevoerd ‘onder andere naar eventuele obstakels en de stroming’. De gemeente Amsterdam heeft de uitkomsten overgenomen en zal naar aanleiding hiervan het strand eventueel opnieuw sluiten.

Vanaf zaterdag zullen op het strand lifeguards van de reddingsbrigade en toezichthouders van de gemeente Amsterdam aanwezig  zijn, die mensen waarschuwen voor eventuele stromingen en koud water. Ook zullen er markeringen en borden in het water worden aangebracht, zodat mensen weten waar ze veilig kunnen zwemmen.

Update 22-8-2020: De gemeente Amsterdam meldt op zijn website dat het onderzoek van 14 augustus naar de veiligheid van strand IJburg heeft uitgewezen dat het strand veilig is.

Update 27-8-2020: De NOS heeft op haar site de tekst over het ‘levensgevaarlijke’ strand IJburg inmiddels aangepast. Deze luidt nu: ‘Strand IJburg ziet er op het eerste gezicht uit als zoveel andere stranden. Maar in het water kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Niet alleen omdat de stromingen van het Markermeer, rond Pampus en het IJ bij elkaar komen, maar ook omdat in de omgeving volop geheid en gebouwd wordt. Ook liggen er allerlei (bouw-) obstakels onder water. …’

 

Dit bericht is geplaatst in Actualiteit, Economie, Jeugd, Leefbaarfheid, Veiligheid met de tags , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter