De geschiedenis herhaalt zich in IJburg

Je zou echt bijna cynisch worden als je luistert naar de geestige column van Henk Spaan op radio 1 over het ‘Rode Dorp’, in de volksmond het A-(sociale) dorp. Het ‘Rode Dorp’ was een buurtje van 100 huizen in de indertijd nieuwe wijk Amsterdam-Geuzenveld, tegenwoordig een achterstandswijk. Het experiment van het Amsterdamse socialistische bestuur hield in dat maatschappelijk onaangepasten werden gemengd met nette burgers. De eersten zouden zich verheffen tot nette burgers. Het tegendeel geschiedde: de hele buurt werd asociaal.

Je zou denken dat het Amsterdamse bestuur lering had getrokken uit dit experiment, maar niks is minder waar: veertig jaar na dato herhaalt de geschiedenis zich in IJburg. In het experiment van de Wijk zonder Scheidslijnen zijn asociale gezinnen in duistere woonblokken gemengd met nette, hardwerkende kopers, op basis van de gedachte dat de laatsten de asocialen zullen ‘verheffen’. En ook in IJburg mislukt het socialistische experiment en dreigt de overlast van straatroven, diefstallen en bedreigingen een hele wijk onleefbaar te maken.

Na de moord op Pim Fortuyn, in 2002, zou je verwachten dat de PvdA schoon schip zou hebben gemaakt met oud-dienders als Marcel van Dam, die Henk Spaan in zijn column noemt als vertegenwoordiger van het PvdA-gedachtegoed. Marcel Dam, zelf landgoedbewoner, promoot gemengde (achterstands)wijken van nette, hardwerkende kopers en asocialen. Natuurlijk niet om er zelf in te wonen, zoals wijlen Pim Fortuyn, en liefst zo ver mogelijk van zijn bed, bijvoorbeeld in IJburg. De PvdA, de partij van de asocialen/allochtonen/Arabieren, is hardleers.

Beluister hier de verhelderende column van Henk Spaan:
http://www.radio1.nl/items/83725-ochtendhumeur-henk-spaan

 

Dit bericht is geplaatst in Actualiteit, Opinie, Wonen. Bookmark de permalink.

7 Responses to De geschiedenis herhaalt zich in IJburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.