Cruyff Court IJburg verdwijnt als enige Cruyff Court in Nederland

Het Cruyff Court IJburg is het enige van de 180 Cruyff Courts in heel Nederland dat vanwege gebrek aan draagvlak verdwijnt, meldt Het Parool.

Het werd in 2012 verwijderd uit het Ed Pelsterpark, nadat een deel van de omwonenden zijn beklag had gedaan bij stadsdeel Oost. Het court gaf al direct na de opening in 2009 door onder andere Fatima Elatik (PvdA) veel overlast. Elatik, indertijd stadsdeelvoorzitter Zeeburg, was verantwoordelijk voor de plaatsing ervan. Hoewel de huurders aan de ene zijde er met name gebruik van maakten, was het gelegen aan de zijde van de koopwoningen. De omliggende hoge bebouwing veroorzaakte vooral aan die zijde grote geluidsoverlast.

Bovendien trok het court al snel groepen aan vanuit het nabijgelegen Zuidoost, die er tot in de vroege uurtjes rondhingen. Het werd voor politie en straatcoaches dan ook een onbeheersbare hotspot.

In 2012 besloot wethouder Lieke Thesingh (GroenLinks) dat het court moest verdwijnen. Een deel van de wijk kwam vervolgens in opstand, onder wie de gebruikers van het court, maar ook IJburgers die vreesden dat het court dan bij hen voor de deur zou komen. De wethouder zegde toe dat het court op een andere plek zou terugkeren mits er draagvlak voor was.

Nu blijkt dat voor de enige overgebleven alternatieve locatie, op Steigereiland-Noord, het draagvlak bij omwonenden ontbreekt – 80% heeft aangegeven een court op die plek niet te willen – zal het JCC definitief van het eiland verdwijnen.

Dit tot opluchting van een groot deel van de bewoners van IJburg. In de woorden van een omwonende: ‘Een Cruyff Court past niet in IJburg … Het is hier toch geen achterbuurt!’

Dit bericht is geplaatst in Actualiteit, Groen, Jeugd, Leefbaarfheid, Veiligheid, Wonen met de tags , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter